Mateřská škola Pohádka
Mateřská škola Pohádka

  Aktuality
  Představení
  Informace o MŠ
  Školní rok
  Zaměstnanci MŠ
  Ve třídách máme..
  Jídelníček
  Dokumenty
  GDPR

MŠ Slovany
MŠ Sportovní
Přístupy:
Mateřská škola Pohádka
Recepty

Název Ingredience Postup
Domácí pribiňáček 250 g tučný tvaroh 200 g zakysaná smetana 150 g smetana na šlehání dle chuti cukr či ovoce Ze smetany vyšleháme šlehačku.Tvaroh, zakysanou smetanu a cukr promícháme,aby se hmota spojila. Šlehačku jemně zapracujeme nakonec.
Těstovinová musaka se sýrem Recept je udán na 10 porcí: těstoviny (široké nudle, fleky) semolinové 800g, vepřová kýta/hovězí zadní 700g, olej 70g, mrkev 160g, rajčata (mohou být drcená v plechovce nebo kvalitní rajský protlak) 700g, hladká mouka 80g, mléko 700 ml, muškátová oříšek, koření adžika, eidam 120g Uvařené těstoviny scedíme. Na oleji podusíme mleté maso, nastrouhanou mrkev, rajčata a přidáme koření adžika a osolíme. Připravíme bešamel s muškátovým oříškem (do rozpuštěného másla přidat hladkou mouku, nechat lehce zezlátnout a začít přilévat studené mléko a metličkou nepřestat míchat). Do vymazaného pekáče vkládáme postupně vrstvu těstovin, masa, bešamelu a opět znovu těstoviny, maso, bešamel. Nakonec plech zasypeme sýrem a zapečeme (170 °C, cca 45 minut).Pro vylepšení chuti bešamelu v něm můžeme nechat rozpustit tavený sýr.
Jáhlová pomazánka Na 10 porcí (váhy v g) : jáhly 200, měkký tvaroh/Lučina/žervé/smetanový čerstvý sýr 200, sýr tvrdý 150, máslo/Bon Jour/Zlatá Haná 200, česnek, sůl Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme kaši. Po vychladnutí jáhel přidáme, nastrouhaný sýr, tvaroh, máslo, česnek, sůl a vyšleháme.
Šunková pěna se žervé/čerstvým sýrem na 10 porcí (váha v g): 270g šunky 150g pomazánkového másla 150g žervé/čerstvý smetanový sýr/lučina lze použít i měkký tvaroh sůl na dochucení čersvé bylinky (petrželka) Šunku najemno pomeleme, přidáme pomazánkové máslo, žervé a vyšleháme. Dochutíme solí a čertvými bylinkami.
Budapešťská pomazánka na 10 porcí (množství v g): 290 g měkkého tvarohu/žervé 90 g máslo 1 ks červená paprika paprika sladká mletá 1 ks šalotka/cibule sůl na zředění mléko/smetana Ćervenou papriku a šalotku/menší cibuli nasekáme najemno, přidáme měkký tvaroh/žervé, máslo papriku a vyšleháme. Pokud je pomazánka hutnější, na zjemnění použijeme mléko nebo smetanu.